• ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Εκπληκτικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Ως η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με αμέτρητους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Κάθε λαός, ανάλογα με τις παραδόσεις και τις καταβολές του, φέρνει στα δικά του μέτρα το γιορτινό πνεύμα, εμπλουτίζοντας το μωσαϊκό των χριστουγεννιάτικων εθίμων ανά τον κόσμο με τις δικές του ιδιαίτερες αποχρώσεις. Συχνά οι εορτασμοί είναι εμπνευσμένοι προς ικανοποίηση των παιδιών, των μικρότερων μελών της οικογένειας. Ωστόσο, μάλλον ορθότερο θα ήταν να πούμε ότι ανταποκρίνονται στο αίτημα για τρυφερότητα και στην δίψα για μαγεία των αιώνιων παιδικών ψυχών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ποια έθιμα ήταν αυτά που μας συγκλόνισαν ή μας εξέπληξαν περισσότερο;


Φιλιππίνες


Κάθε χρόνο στα μέσα του Δεκέμβρη η πόλη του Σαν Φερνάντο, γνωστή και ως η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων στις Φιλιππίνες, φιλοξενεί ένα τεράστιο φεστιβάλ με πρωταγωνιστές γιγάντια εντυπωσιακά ιπτάμενα φανάρια με έντονα χρώματα και περίτεχνα γεωμετρικά σχέδια. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν 11 χωριά της ευρύτερης περιοχής, τα οποία συναγωνίζονται μεταξύ τους, προσπαθώντας να αναδείξουν τα πιο φαντασμαγορικά φανάρια της χρονιάς. Το Ligligan Parul Sampernandu, όπως ονομάζεται, γεννήθηκε το 1931, παράλληλα με την άφιξη του ηλεκτρισμού στις Φιλιππίνες. Χάρη στο ηλεκτρικό ρεύμα, η ήδη διαδεδομένη παράδοση της κατασκευής και της παρουσίασης φαναριών απέκτησε νέα χροιά. Τα αρχικά φαναράκια, κατασκευασμένα με παραδοσιακό γιαπωνέζικο χαρτί οριγκάμι και ένα κεράκι, με μόλις μισό μέτρο διάμετρο, εξελίχθηκαν ως προς την τεχνική κατασκευής, το μέγεθος και τις πρώτες ύλες τους. Σήμερα, η διάμετρός τους φτάνει μέχρι και τα 6 μέτρα μήκος, ενώ αναβοσβήνουν στον ρυθμό της γιορτινής μουσικής, σχηματίζοντας συχνά σχέδια που θυμίζουν καλειδοσκόπιο. Η γιορτή συμβολίζει την ενότητα των γειτονιών του Σαν Φερνάντο.
Μεξικό


Σε κάθε πόλη του Μεξικό, από την πιο μικρή συνοικία ως την πιο πυκνοκατοικημένη μεγαλούπολη, τα Χριστούγεννα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τις διάσημες “Pastorelas”. Πρόκειται για θεατρικές παραστάσεις, που εξιστορούν διαφορετικές παραλλαγές της γνωστής ιστορίας της Βίβλου, όπου οι βοσκοί ακολουθούν το άστρο της Βηθλεέμ, προκειμένου να φτάσουν στον νεογέννητο Χριστό. Κάθε φορά κεντρική ιδέα του έργου είναι η διαδικασία υπερνίκησης μιας σειράς εμποδίων που τους τίθενται από τον Διάβολο, την προσωποποίηση του κακού στον κόσμο. Τελικά οι βοσκοί εκπληρώνουν την ιερή αποστολή τους χάρη στην αποφασιστικότητά τους και στη βοήθεια του αρχάγγελου Μιχαήλ. Ενίοτε το θέμα της παράστασης προσεγγίζεται και με έναν πιο χιουμοριστικό τόνο, ο τρόπος προσέγγισης αφήνεται στην ελευθερία του δημιουργού. Το μήνυμα που φιλοδοξεί να περάσει κάθε Παστορέλα είναι η δύναμη του καλού να νικάει πάντοτε το κακό, κομβικό σημείο στη φιλοσοφική θεώρηση του Χριστιανισμού. Οι Pastorelas θεωρούνται από τις σημαντικότερες τουριστικές ατραξιόν του Μεξικό για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Αυστρία


Στην Αυστρία, ο Άγιος Βασίλης (κατ’ ακρίβεια ο Άγιος Νικόλαος) δεν είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων. Αν αυτός είναι ο άγγελος των γιορτών, το αντίθετό του είναι ο Krampus, μισός τράγος μισός δαίμονας, ο οποίος χάρη στην τρομακτική του όψη πετυχαίνει να συμμορφώνει τα μικρά παιδιά με τις νουθεσίες των γονιών τους. Στις αρχές του Δεκέμβρη, οι νεαροί άντρες ντύνονται ως Krampus και τρομάζουν τα άτακτα παιδιά περιφερόμενοι με κουδουνάκια και μικρές αλυσίδες. Το όνομα Krampus προέρχεται από τη γερμανική λέξη Krampen, που σημαίνει δαγκάνα ή νύχι ζώου, ενώ ο χαρακτήρας λέγεται ότι προέρχεται από τη Νορμανδική μυθολογία, ως ο γιος της θεότητας Hel. Από την άλλη, καθόλου συμπτωματικά. το τέρας αυτό ΄προσιδιάζει στην μορφή του αρχαιοελληνικού σατύρων. Σε αντίθεση με τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος επιβραβεύει τους φρόνιμους με γλυκά, ο Krampus απειλεί τα άτακτα παιδιά ότι θα τα βάλει στον σάκο του και θα τα πάρει μαζί του στο λημέρι του.

Νορβηγία


Νομίζατε πως οι μάγισσες του Μεσαίωνα έχουν εξαφανιστεί; Στη Νορβηγία πιστεύεται ότι κυκλοφορούν ακόμη, σύμφωνα με αυτό το έθιμο κατάλοιπο μιας άλλης χρονικής περιόδου. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, πριν πάνε να κοιμηθούν οι Νορβηγοί συνηθίζουν να κρύβουν τις σκούπες τους ή έστω τις βάζουν σε ένα ασφαλές σημείο, για να τις φυλάξουν από τις κακές μάγισσες και τα πνεύματα, που παραδοσιακά κυκλοφορούν ανάμεσα στους ανθρώπους εκείνη τη νύχτα και μπορεί να τις κλέψουν για να διασχίσουν τον ουρανό. Προνοητικοί, θα λέγαμε.


Σουηδία


Κάθε Χριστούγεννα, στην κεντρική πλατεία Slottstorget της πόλης Gävle της Σουηδίας, υψώνεται το “γλυπτό” ενός γιγάντιου κατσικιού ύψους 13 μέτρων φτιαγμένου από άχυρο. Την ανοικοδόμησή του αναλαμβάνουν οι τοπικές κοινότητες γύρω στα τέλη του Νοέμβρη ή στις αρχές του Δεκέμβρη, για χάρη της έναρξης του θρησκευτικού λειτουργικού έτους των Δυτικών Χριστιανικών Εκκλησιών που ονομάζεται “Δευτέρα Έλευση”. Η άφιξη της περιόδου αυτής σηματοδοτεί και την έναρξη των προετοιμασιών για τα Χριστούγεννα. Το ενδιαφέρον είναι, ότι οι Σουηδοί συνδέουν το διάσημο αχυρένιο γλυπτό με ένα έθιμο καύσης του: από την πρώτη χρονιά υλοποίησής του το 1966, έχει πέσει θύμα εμπρησμού 37 φορές, στις 29 από τις οποίες κάηκε ολοσχερώς. Σήμερα η πράξη του εμπρησμού του κατσικιού έχει κριθεί ως παράνομη, επιφέροντας 3μηνη ποινή φυλάκισης για το ποινικό αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.Ιαπωνία


Μια εξαιρετικά επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια που κατέληξε να κατοχυρώσει ένα εθνικό έθιμο… Αυτός είναι ο λόγος που περίπου 3.6 εκατομμύρια οικογένειες στην Ιαπωνία “γιορτάζουν” τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Δυτικών λαών τρώγοντας Kentucky Fried Chicken! Όλα ξεκίνησαν το 1970, όταν ο διευθυντής του πρώτου υποκαταστήματος της αλυσίδας fast food KFC στη χώρα εμπνεύστηκε να προωθήσει τα τηγανητά κοτόπουλα ως τον κατάλληλο τρόπο να γιορτάσει κανείς τα Χριστούγεννα, όντας το πιο κοντινό υποκατάστατο της παραδοσιακής γαλοπούλας, η οποία έλλειπε από πολλούς ξένους που ζούσαν στην Ιαπωνία. Το 1974, η καμπάνια κυκλοφόρησε σε όλη την επικράτεια της Ιαπωνίας με το σλόγκαν “Kurisumasu ni wa Kentakkii” (“Κεντάκι για τα Χριστούγεννα”) . Σήμερα, οι πωλήσεις των KFC την περίοδο των Χριστουγέννων ανέρχονται στο ⅓ του ετήσιου συνόλου των πωλήσεων. Οι Ιάπωνες θεωρούν αυτό το “έθιμο” ως ευκαιρία για οικογενειακή επανένωση.
Καναδάς


Παράλληλα με το άναμμα ενός ολένα και μεγαλύτερου Χριστουγεννιάτικου δέντρου, που φέτος ξεπέρασε τα 15 μέτρα, κάθε χρόνο η έναρξη της εορταστικής περιόδου στο Τορόντο σηματοδοτείται με ένα χάρμα οφθαλμών από φως και χρώματα στην κεντρική πλατεία Nathan Phillips. Ξεκινώντας ήδη από το 1967, το “Cavalcade of Lights” συγκλονίζει με ένα θέαμα που παρουσιάζεται καθημερινά και διαρκεί όλη νύχτα από τη δύση του ηλίου μέχρι τις 11 το πρωί, από το τελευταίο σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου μέχρι και τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς, όπου το εορταστικό πνεύμα κορυφώνεται. Για αυτό τον σκοπό “στρατεύονται” κάθε χρόνο περισσότερα από 300.000 λαμπάκια LED.Ισλανδία


Αντί για τον κλασικό Άγιο Βασίλη, η Ισλανδία κάθε Χριστούγεννα δέχεται την επίσκεψη από 13 ξωτικά, τα λεγόμενα “Yule Lads”, τα οποία κατεβαίνουν από τις ορεινές περιοχές της χώρας για να διασκορπίσουν το πνεύμα της σκανταλιάς τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ήδη από τις 12 Δεκεμβρίου, τα ξωτικά αυτά επισκέπτονται το καθένα από ένα ισλανδικό σπίτι για να μοιράσουν δώρα. Το βράδυ πριν κοιμηθούν, τα μικρά παιδιά αφήνουν στο περβάζι του παραθύρου τα παπούτσια τους. Αν ήταν καλά, θα βρουν γλυκά στα παπούτσια τους το πρωί. Αν όχι, θα βρουν… μια σάπια πατάτα.
Ελλάδα


Ένα από τα πιο όμορφα και πρωτότυπα έθιμα, στενά συνδεδεμένο με την ελληνική νοοτροπία και ναυτική παράδοση, το οποίο έχει σήμερα σχεδόν εκλείψει, είναι το στόλισμα του καραβιού ως του συμβόλου των Χριστουγέννων. Πριν από 50 χρόνια, μέχρι και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, πράγματι θα συναντούσαμε το στολισμένο καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια, αλλά και σε μέγεθος μινιατούρας στα χέρια των παιδιών όταν έλεγαν τα κάλαντα. Παραδοσιακά το καράβι το κατασκεύαζαν τα ίδια τα παιδιά, με διάφορα πρόχειρα υλικά, για παράδειγμα ξύλο, χαρτί και κουρέλια, όπως συνήθιζαν να κάνουν και με τα παιχνίδια τους. Το καράβι συμβόλιζε έναν ιδιαίτερο τρόπο υποδοχής των ναυτικών της οικογένειας στο σπίτι, όταν επέστρεφαν για τις γιορτές, καθώς και τη νοσταλγία των παιδικών ψυχών προς αντάμωση των αγαπημένων συγγενικών τους προσώπων που έρχονταν από τη θάλασσα. Έχει υποστηριχθεί ότι ακριβώς λόγω αυτών των νοσταλγικών συναισθημάτων, ο στολισμός του καραβιού υποχώρησε και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από εκείνον του δέντρου, ενός εθίμου δυτικοευρωπαϊκού, ώστε σήμερα μόνο σε μερικά νησιά το έθιμο έχει διασωθεί, όπως είναι η Χίος.
Πηγές

www.inside-mexico.com/las-pastorelas-a-centuries-old-christmas-tradition/

www.nationalgeographic.com/news/2018/12/131217-krampus-christmas-santa-devil/

www.bbc.com/worklife/article/20161216-why-japan-celebrates-christmas-with-kfc

www.nordicvisitor.com/blog/the-13-yule-lads-of-iceland/

www.helppost.gr/xristougenna/ethima-xristougennon/karavi-stolismeno/

https://www.momondo.com/discover/article/christmas-traditions-around-the-world

https://www.countryliving.com/entertaining/g4933/christmas-traditions-around-the-world/Πηγές φωτογραφιών:

https://twitter.com/ABC_Translate/status/1076492853885444099

https://punto.com.ph/giant-lantern-festival-set-dec-14/

https://radioformulaqr.com/noticias/opinion/lorena-careaga/pastorelas/

https://www.countryliving.com/entertaining/g4933/christmas-traditions-around-the-world/

https://www.aroundtheworldin80jobs.com/christmas-in-austria/

https://globalgraduates.com/articles/krampus-run-austria

https://gr.pinterest.com/pin/561753753504563275/?lp=true

https://globuzzer.mn.co/posts/the-story-of-the-gavle-goat

http://www.umgasmagazine.com/gavle-goat-coming-2019/

https://theculturetrip.com/asia/japan/articles/how-kfc-hijacked-christmas-in-japan/

https://www.samurai-incubate-israel.asia/post/kfc-christmas-and-japan-marketing-done-right

https://dailyhive.com/toronto/cavalcade-of-lights-toronto-fireworks

https://www.blogto.com/events/cavalcade-lights-2019-toronto/

https://www.northiceland.is/en/blog/13-yule-lads-live-in-iceland

https://icelandnaturally.com/article/icelandic-christmas-traditions/

https://laografia-spata.gr/ethima-xristougenna-protoxronia/

https://e-nautilia.gr/stolismeno-karavi-ellhniko-ethimo/

https://imgur.com/gallery/Tku8s/comment/527815725

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png